Aardse Hobbyclub: 50-jarig bestaan

Categorie: 
publieksprijs

 

Wylen Gust Raymaekers heeft de grondslag van de Aardse hobbyclub gelegd. Om zijn verzameling van cromopunten en sigarenbanden groter en waardevoller te maken ging hij op zoek naar mensen die hem konden helpen.

In januari 1972 geraakte hij toevallig verzeild op een tentoonstelling van de hobbyclub te Turnhout. Wat was er te zien? Waardevolle verzamelingen van cromo’s, sigarenbanden, postzegels, oude en nieuwe munten, bierglazen, ingietingen in kunsthars, pentekeningen, schilderijen, postkaarten, …

Wat die daar kunnen, kan op Ten Aard ook dacht Gust. Hij vroeg aan het bestuur van Turnhout om eens langs te komen in Ten Aard, wetende dat in zijn dorp nog mensen waren die verzamelde en open stonden om kennis te maken met andere verzamelaars. In één van de daarop volgende maanden kwamen de Turnhoutenaren het verzamelen voor stellen aan de geïnteresseerden op Ten Aard. Ze toonde een rijke keuze mogelijkheden van verschillende verzamel objecten die op dat ogenblik populair waren. Het succes was er na deze boeiende uiteenzetting. Er werd direct gevolg aan gegeven.

Vijf mensen, enkele uit het onderwijs en nog een drietal andere belangstellende zegde hun steun toe om te helpen een nieuwe hobbyclub te stichten op Ten Aard. En de wagen was aan het rollen.

Ze spraken op hun beurs de leden van de pas opgerichte fotoclub aan die in de loop van 1992 al goed gestart waren. En ja, met deze jongeren klikte het. Ze waren bereid mee te werken om samen één vereniging te vormen!

 

De Aardse Hobbyclub is geboren!

Het zou een vereniging zijn die de vrije tijd van de mensen van Ten Aard weet om te zetten in culturele activiteiten. Los van alle godsdienstige en politieke groeperingen.

De Vereniging zal iedereen de kans geven om onder hun kundige begeleiding geholpen te worden in het verzamelen van allerlei dingen zoals: munten, postzegels, sigarenbanden, … Of wanneer ze voor een hobby kiezen waar ze iets van zichzelf kunnen inleggen zoals: fotografie, schilderen, ingietingen in kunsthars, …

De vereniging zal voor deze verschillende hobby’s bijeenkomsten voorzien waarbij ze samen hun hobby kunnen beleven.

Om te beginnen werden er plannen gesmeed om een eerste kennismakende tentoonstelling te organiseren die op een zondag van oktober 1972 moest doorgaan. Het zou over hobby’s moeten gaan die op Ten Aard beoefend werden. Zo krijgen de bezoekers een idee van de vele mogelijkheden die er zijn om te verzamelen of hun vrije tijd konden benutten.

Er werd uitgekeken naar verzamelaars en hobbyisten die er waren op Ten Aard en ja … dat waren er veel. Allen bereid om deel te nemen.

Op deze tentoonstelling zouden enkele kunstschilders hun schilderijen tentoonstellen. Andere toonde hun oude munten, sigarenbanden, cromo’s, zegelklevers, oude klompen, bierglazen, postzegels, zichtkaarten, koperen en glazen lampen, … teveel om op te noemen.

Honderden bezoekers kwamen opdagen, deels uit nieuwsgierigheid, deels uit interesses. En allen waren het eens, hobby dat ziet er een toffe vrijetijdsbesteding uit, het was dan toen een klein succesje te noemen!

Voorzichtig werd op 5 november 1972 een eerste ruildag gehouden. Het was geweten dat het in de beginne moeilijk zou zijn, immers in het centrum van Geel waren al twee verzamelclubs actief. Zouden wij dan wel volk krijgen?

Met een bang hart werd naar die zondag uitgekeken. Opluchting over het bezoekers aantal kon men tevreden zijn. Een vijftiental beginners werden lid gemaakt, waaronder enkele die mee het bestuur wilde vormen.

Wie waren deze beginners? Natuurlijk de man die het lont had aangestoken, dhr. Gust Raymaekers, lerares Maria van Lommel, Gaston Decock, Willy Blockx, Eddy Van Aelten (fotoclub), Willy Belmans en Flor Verhoeven (leraar technische school).

 

Hoe verder …

De groep besloot definitief van wal te steken met een eerste officiële ruildag op zondag 7 januari 1973.
Met veel moed, volharding en werklust kon men bergen verzetten was hun leuze, en dat werd dan ook gedaan.

Van bij het begin zou men de zaak goed aanpakken, de eerste officiële ruildag moest een succes worden. Vooral beginnende verzamelaars moesten zich op hun gemak voelen en konden hun prille verzameling aandikken en kennis maken met andere verzamelobjecten op deze ruildag.

De afdeling fotografie van de Aardse Hobbyclub was al enkele maanden vroeger gestart. Hun bedoeling was het fotograferen beter onder de knie te krijgen. Een foto maken is niet zo eenvoudig als het lijkt. Om dit alles te leren en er plezier aan te beleven kan men geen betere hobby beoefenen.

Onze fotoclub droeg de naam ‘DOKATA d.w.z. DOnkere KAmer Ten Aard.
Ze moesten zich ook in de kijker plaatsen en plande hun eerste fotosalon op 24 maart 1973. Er werd tevens een fotowedstrijd gehouden en een diavoorstelling met als thema “Ten Aard”.

Met schrik en primitief materiaal maar toch grootse plannen ging men aan het werk. Er moest nog veel en hard gewerkt worden als men wilde slagen.

En dan was het zover, de grote dag was aangebroken, 24 maar 1973.
De openingsrede werd gedaan door burgemeester Hugo Van Rompaey, een receptie gratis voor alle leden en een eivolle zaal met standen en publiek.

De fotoclub had er werk van gemaakt. Ze bestonden maar een goed half jaar maar hadden de moed om liefst vijftig werken te presenteren. Een fotowedstrijd en in de donkere kamer drie diavoorstellingen als thema Ten Aard, een montage van Alfons en Jos De Busser. Met deze laatste wisten ze maar eventjes 300 kijkers te bekoren.

Een afgevaardigde van AGFA-Gevaert die persoonlijk de nieuwe fotoclub kwam bezoeken, gaf voor deze flinke presentatie een oorkonde. Ook de andere secties kwamen aan bod en dit alles in een mooi verzorgde ruimte waar het gezellig was te vertoeven.

 

Intussen ook ontspanning

De Aardse Hobbyclub wilde nog meer organiseren en er werd ook aan ontspanning gedacht. En waar kon men zicht beter mee amuseren dan op een reuze knalavond? Een carnaval bal! Dit zou ook wat geld in het laatje brengen.

Er werden prijzen uitgedeeld aan de mooist verklede persoon en aan de origineelste verklede groep. Wat was dat een succes geweest, de zaal was te klein!

 

Overzicht jaar 1973

Als we een overzicht geven over het jaar 1973, was deze één en al activiteit met maar liefst twaalf ruilbeurzen, de tentoonstellingen, carnavalsbal en niet te vergeten deelname met stand op een handelsbeurs Ten Aard. In oktober cultuurmaand deelname op de boekbeurs en in november een zettersprijskamp om de kas nogmaals te spijzigen en een eerste internationale ruilbeurs.

Het einde van dit proefjaar werd afgesloten met een gezellig gratis Teerfeest, waarin de voorzitter het niet kon nalaten zijn dank uit te spreken vooral over de werklust, inzet en op dynamische vlak van zijn bestuur dat hij fenomenaal noemde. Hij verwelkomde tevens het 100ste lid, mevrouw Belmans - Van Laar, die promp in de bloemetjes gezet werd. Hij nam ook de gelegenheid om zijn bestuur met hun functies voor te stellen:

  • Voorzitter: Gust Raymaekers – sigarenbanden, cromo’s
  • Secretaris: Eddy Van Aelten – fotografie
  • Schatbewaarder: Willy Bloekx – schilderen
  • Leden: Gaston De Coeck – zelfklevers, schelpen, munten

Willy Bellemans – munten

Flor Verhoeven – postzegels

Frans Cuyvers – ingietingen in kunsthars

Alfons De Busser – fotografie

Ivo Guitard – postzegels, zelfklevers, munten

Karel Geukens – cursusleider fotografie

Één jaar voorbij … wat was dat … enthousiasme troef!!

De nieuwe vereniging Aardse Hobbyclub van Ten Aard Geel, gestart in november 1972 was na één jaar al een begrip geworden in Geel en omstreken. Al meer dan honderd leden in de verzamelsectie en een twintigtal leden bij de fotoclub DOKATA, dat sprak boekdelen.

Eind 1973 was voor de leden van de fotoclub ook hun tweede werkjaar begonnen. Het eerste was bevredigend maar kende zoals bij veel beginners toch wel wat gebreken.
Een meer professionele lesgever zou nuttig zijn om een degelijke opleiding te geven. De vereniging had geluk dat er op Ten Aard een zekere Karel Geukens, leraar op de plaatselijke jongensschool rondliep. Hij zou ook een topspecialist op fotogebied zijn.

Karel vond het een uitdaging om de fotoclub te leiden en sloot zich aan. Onder zijn leiding werd er meer structuur aan de fotoclub gegeven. Een vaste datum voor bijeenkomsten, een jaarprogramma, het ontwikkelen van foto’s, afmaken, vergroten, glanzen, doordrukken, solariseren, gefonseerde ontwikkelingen, … van foto’s.

Ook werd aan AGFA – Gevaert steun gevraagd en verkregen. Zelfs een goede beginnerscursus werd aangeboden. Deze werd met dank in gebruik genomen.

De bouw van een fotostudio met donkere kamen en de aankoop van een professionele vergroter met alle randapparatuur was intussen al verworven. De sectie fotografie zou om de twee weken telkens op een donderdag toegankelijk zijn.
Een groot fotosalon werd gepland op 29 en 30 juli 1974.

 

Meer en meer leden …

De Aardse Hobbyclub bleef maar uitbreiden. In de eerste trimester van 1974 telde men reeds 142 leden. De activiteiten volgde elkaar snel op. Een sterke groep postzegels en munten verzamelaars hadden zicht ontwikkelt. Telkens waren er meer dan honderd aanwezigen op elke ruildag, velen van buiten Geel.

Men bleef maar promotie maken om ook jongeren aan het verzamelen te krijgen, want schijnbaar waardeloos materiaal zoals: sigarenbanden, Artis Historia, klevers, doodsprentjes, … zijn ideale verzamelobjecten voor jongeren. De hobbyclub bood hen alle hulp aan om te leren sorteren, klasseren, …

Ook in het jaar 1974 gonsde het van de activiteiten:

  • Ruildagen elke maand
  • 30 en 31 maart opendeurdagen met tentoonstelling
  • carnaval bal
  • 26 mei een busreis naar Duitsland
  • 2 juni speciale muntendag
  • 28 juli opening met receptie voor genodigden en exposanten voor het fotosalon
  • 29 en 30 juni fotosalon voor het publiek
  • 3 november internationale ruildag
  • 14 december ledenvergadering met bestuursverkiezing en ledenfeest met eigen gemaakt koud buffet.

Het jaar 1975 werd begonnen met een vernieuwd bestuur. Het voorzitterschap werd overgedragen naar Willy Blockx, Gust Raeymaekers werd ere voorzitter. Het secretariaat werd verzorgd door Eddy Vanaelten en als schatbewaarder Flor Verhoeven.
Voltallig zijn er tien bestuursleden.

De uitgifte van het hobby magazine zou verdwijnen. In de plaats daarvan werd maandelijks een nieuwsbrief naar de leden gestuurd.

Fotoclub DOKATA, onder leiding van Karel Geukens, Eddy Vanaelten en Fons De Busser, streefde naar een nog betere opleiding. Ze werkte mee aan foto expo’s te Turnhout in de Warande en in Westerlo waar ze een mediale in ontvangst mochten nemen.

Hoogtepunt fotoclub DOKATA

Op 28, 29 en 30 juni 1975 werd door de fotoclub DOKATA van de Aardse Hobbyclub een hoogstaand gewestelijk foto- en diasalon gehouden met de medewerking van bekende fotoclubs uit de buurt. Gesteund door de gemeente Geel en Meerhout en tal van andere prominenten uit de fotokringen.

Fotoclub DOKATA viel met zijn veertigtal werken niet uit de toon. Bij tal wat gastinzendingen o.a. ‘Groep 71’ uit Geel, ‘Doka’ uit Mol en ‘Focus’ uit Meerhout.

Heel bijzonder was de inzending van dhr. Frans Maes uit Meerhout. Hij pakte met zijn gesonoriseerde diareeksen uit met thema’s over: lente, afval, God schiep de vlinders, … om er maar enkele op te noemen.
Iedereen was vol lof over de organisatie van DOKATA – Aardse Hobbyclub. Ze hadden een bijzondere plaats ingenomen in het fotowereldje.

In de rest van de jaren 70 moest de Aardse Hobbyclub successen met veel groeiproblemen afwisselen. Het bestuur bundelde al haar krachten samen om tafelplaatsen, abonnementen en planningen in goede banen te leiden.

 

Een greep uit de nieuwsbrieven 1980 – 1981

Het aantal bestuursleden werden aangevuld met Madalein Verhaert.
De hobbyclub sloot zich aan bij de verenigende verzamelaars ‘Kempen’ en gaven samen een activiteitenkalender uit.

De ruildagen zouden niet meer plaatsvinden in de bovenzaal van het parochiecentrum maar in het café. Het was daar ruimer en gezelliger. Zoals de andere jaren werd er op 22 maart 1981 een knalfeest vergadering in carnavalstijl en koud buffet georganiseerd.

Op 4 april 1981 werd een grote hobby tentoonstelling door de Aardse Hobbyclub en Nuclea Mol georganiseerd met een speciale postzegel tentoonstelling met eerste dag afstempeling onder streng toezicht van de Belgische posterijen.

Eddy Vanaelten, één van de stichtende leden en een super drijvende kracht gaf zijn ontslag als bestuurslid om gezondheidsredenen.

Op 7 december sloten Jan Heylen en Urbain Van Gorp met hobbyclub Nuclea Mol zich aan bij de Aardse Hobbyclub. Ze zouden in de volgende jaren zich bij het bestuur aansluiten.

De teloorgang rond de jaren 1985 van de fotoclub afdeling bij de Aardse Hobbyclub vereniging zette zich in, na het behalen van bijna professionele resultaten.

Eerst was het de bedoeling van de leden om hun fotografisch kunnen wat bij te schaven. Met het volgen van lessen groeide ze mee op tot een degelijke amateur fotograaf. Zo leerde zij de kneepjes van het vak en zelfs foto’s ontwikkelen had geen geheimen meer. Verder reikte voor vele hun behoefte niet. Andere streefde naar een hogere kwaliteit en bekwaamheid. Ze wilde uitblinken bij het deelnemen van tentoonstellingen en wedstrijden. Zij werden professioneler en volgde bijgekomen specialisten die als lid er bijgekomen waren.

Het ging boven het kunnen van de lesgevers. Ze waren zelf niet zo hoog gekwalificeerd in deze materie. Resultaat, de hobbyisten bleven weg en diegenen die meer specialisatie wilde kwamen niet meer aan hun trekken en zouden naar andere clubs gaan. Het bestuur moest alle zeilen bijzetten om het alles verslindend succes van de verzamelafdeling goed te kunnen leiden. De afdeling fotografie werd geschrapt als onderdeel van de Aardse Hobbyclub.

In het jaar 1989 werd heel wat gesleuteld aan een nieuw hobbymagazine. De leden konden wat meer informatie gebruiken, een ledenbrief bood daar de plaats niet voor. In een hobbymagazine zou er meer ruimte zijn voor informatie, cataloog, zoekertjes, agenda, … Het werd dan ook een hele verbetering toen het magazine verschenen is. Juist op tijd want het ledenaantal steeg naar de 400 op het einde van het jaar.

In juni 1990 kwam Jos Meeus en dochter Christel bij in het bestuur en enkele maanden later mochten we Marc Van Poel verwelkomen.

Op de nationale ruildag van november 1990 werd er voor het eerst in de voormiddag gewone ruildag gehouden en in de namiddag speciale ruildag voor alle bierattributen. Op de voorpagina van het hobby magazine werd de naam van ‘Kempische club van brouwerijartikelen’ bijgeplaatst.

De Sint en piet kwamen 4 december op bezoek. Al de kinderen – leden mochten persoonlijk een geschenkje komen afhalen.

Om het bestuur team op peil te brengen werd Jozef Vandenbroeck, Lydia De Vry, Christine Vandersande en Sonja Verdonck als bestuurder opgenomen.
 

Nieuw

Februari 1991 werd in het hobby magazine voor het eerst enkele bladen voor een aanvullende nieuwe bierviltjes cataloog aangebracht. Gemakkelijk uitneembaar om al zo een eigen Belgische viltjescataloog te verzamelen. De abonnementen leden mochten een eerste serie nieuwe etiketten en bierviltjes afhalen.

In september 1991 kon de Aardse Hobbyclub als eerste gebruik maken van een vergrote parochiezaal. De capaciteit was bijna verdubbeld. Dit was broodnodig. Er ontstonden meer dan eens ruzie voor tafelplaatsen. Er waren meer aanvragen dan plaatsen en soms moesten ze één tafel in drie delen om toch elk lid een zitplaats te kunnen geven.

 

500ste lid in begin 1992

Niet te verwonderen, de seizoenen vlogen voorbij met hoogdagen zoals op 28 en 29 mei 1992 een grote hobby tentoonstelling met demonstraties van kantklossen, kralen boompjes, bierbrouwen, glasgravures, handwerken, maken van porseleinen poppen, vervaardigen van sierraden, … Er werd tentoongesteld: postzegels, munten, inkomkaarten, jokers, sigarenbanden, speelkaarten, percamano, aanstekers, doodsprentjes, noodgeld, postkaarten, suikerzakjes, bedrukte stylo’s, bierviltjes en etiketten, Artis Historia, … een ware overrompeling was dat geworden. Er werd geruild in de bovenzaal en in de gangen overal waar er nog plaats was. Een massa bezoekers mocht de Aardse Hobbyclub ontvangen om dit alles te kunnen bekijken. Er volgde dan ook veel felicitaties.

Het succes van de club blijkt niet meer te stuiten dankzij al de leden en de bestuursleden in het bijzonder. De Aardse Hobbyclub straalde uit over heel België tot in het buitenland.

Op 7 juli 1992 was er weer een internationale ruilbeurs van bierviltjes en andere brouwerijartikelen. November, december 1992, 20 jaar Aardse Hobbyclub, langzaam maar zeker naar de 600 leden.

Maar er was ook minder goed nieuws. Men kwam tot de vaststelling dat verzamelaars van postzegels en munten het meer en meer lieten afweten. Vermoedelijk minder gemotiveerd door het alles verslinden succes van de brouwerijverzamelaars.

Het leden aantal steeg maandelijks in 1993:

  • Januari 561 leden
  • Maart 582 leden
  • April 592 leden
  • Mei verwelkoming van het 600ste lid
  • Juni 633 leden
  • Juli 654 leden
  • December 687 leden

Maandelijks traden nieuwe leden toe zodat de teller in januari 1994 op 800 leden stond.

De beeldcataloog telde reeds meer dan 3000 bladzijden. Veel te veel werk voor een kleiner wordend bestuur. In mei 1997 werden er speciale maatregelen genomen om de explosie van bijna 1000 leden nog in goede banen te leiden.

Gezinskaarten werden afgeschaft, abonnementen kunnen alleen op bepaalde ruildagen afgehaald worden, plaats reservaties werden niet meer in het magazine gepubliceerd maar op elke ruildag voor de volgende ruildag genoteerd. Het hobby magazine verschijnt nog om de twee maanden. Geen ruilbeurzen meer in juli en augustus.

Alles wat tijdbesparend was werd aangewend om het werk van de bestuursleden toch doenbaar te maken.

Wanneer het nieuwe seizoen in september 2004 van start ging werd het bestuur gewijzigd. Madaleine Verhaert werd waarnemend voorzitster, Alfons De Busser werd secretaris en Marc Vanderpoel werd schatbewaarder. Urbain Van Gorp bleef onder het bestuur en verzorgde de beeldcataloog, nieuwe leden en briefwisseling.

Op 12 oktober 2006 kwam Urbain Van Gorp plotseling te overlijden. De Aardse Hobbyclub moest afscheid nemen van haar erevoorzitter. Het was als een bom die insloeg toen het nieuws vernomen werd.

Urbain werd lid in 1982 van de club. Al snel bleek hij capaciteiten en organisatie talent te hebben om voorzitter te worden van de Aardse Hobbyclub. Hij was de bezieler van het hobby magazine en van de ongelooflijke goed samengestelde beeldcataloog. Vele jaren de ruggengraat van de club waar hij terecht fier over was. Heden straalt de Aardse Hobbyclub zijn charisma uit, we zullen hem blijven missen.

Mentaliteit en levenswijzen veranderen de laatste tientaljaren bij de bevolking. Ook het succes van de Aardse Hobbyclub moest plaats ruimen voor nieuwe vrijetijdsbestedingen. Langzaam maar zeker onder vond de club dat de jeugd het verzamelen niet meer tot hun bezigheden behoorde. Alleen mensen op oudere leeftijd blijft het verzamelen trouw. Enkele opflakkeringen werden bij de jeugd genoteerd met initiatieven van enkele grote warenhuizen. Doch eens deze uitgifte stopte werd het bij de jeugd ook stil.

Resultaat, de Aardse Hobbyclub telde elk jaar minder en minder leden, oudere vallen weg en een nieuw lid inschrijven werd een zeldzaamheid.

Het jaar 2013 werd het de Aardse Hobbyclub bijna noodlottig en werd in zijn bestaan bedreigd. De toenmalige voorzitster kon het beheer van de club niet meer aan wegens ziekte. Ze verwaarloosde het financiële en abonnementen. Gelukkig merkte de andere bestuurders dit tijdig op en konden het tij doen keren en werd ze uit haar functie ontzegt.

 

Men vormde een vernieuwd bestuur dat bestond uit als :

  • Voorzitter: Alfons De Busser
  • Secretaris en scharbewaarder: Jean-Pierre Beullens
  • Cultuur afgevaardigde: Christine Vandersande
  • En verder nog 7 andere bestuursleden

Dit nieuwe team had vlug de nodige stappen ondernomen om de achterstallige betalingen aan te zuiveren en de werking van het clubleven terug in orde te maken.

Heden op de eerste zondag van november 2022 telde de Aardse Hobbyclub en de Kempische club van brouwerijartikelen nog een 140tal leden waarmee ze nog één van de grootste clubs van België blijft.

De beeldcataloog is verder ontwikkeld en intussen in kleur op een USB-stick.

 

50 jaar hobbyclub realisaties in een notendop

  • 546 ruilbeurzen
  • 101 Internationale ruildagen
  • 18 Teerfeesten
  • 12 Carnaval bals
  • 4 Zettersprijskampen
  • 28 Tentoonstellingen
  • 3 Speciale postzegel tentoonstellingen met eerste dag afstempeling
  • 101 Bezoeken aan andere clubs, ook in het buitenland
  • 1000 Leden in zijn topjaren
  • 2100 Bladzijden beeldcataloog bierviltjes