CP 2018: 25- jarig Symfonie Orkest Zuiderkempen: Road to Passchendaele

Categorie: 
publieksprijs

Het Symfonieorkest Zuiderkempen werd 25 jaar geleden gesticht door wijlen dr Frans Valgaeren uit Geel. Hij had een droom : een volwaardig symfonieorkest met gemotiveerde muzikanten van de regionale muziekscholen om onder professionele begeleiding wekelijks te musiceren en te concerteren. Zijn droom maken we elke dag waar met ons Orkest.

Ons jaarlijks concertweekend  , bij de start van ons 25 jarig jubileum, ging door op 2-12 en 3-12-2017 in CC De Werft in Geel. In deze tijd van de herdenking van WO I brachten we een  muzikale  hulde en een eerbetoon aan de soldaten van de eerste WO.

In het Najaar van 1917 vond de slag van Passendale plaats. In 100 dagen stierven in de hel aan het front een halfmiljoen soldaten. Het Duitse leger verloor veel slagkracht en munitie maar de oorlog zou nog een jaar duren.

Bij het Canadese leger vochten Vlaamse emigranten die enkele jaren voordien naar Canada waren getrokken om het geluk te zoeken. Wij volgden honderd jaar later samen met verteller Tom Daelemans hun spoor , op weg naar Passendaele. Dirigent Bert Minten programmeerde The Last Post, Hymn tot the fallen en Band of Brothers.  Ook oorlogsmarsen uit Star Wars en The Planets van G Holst. Onze solovioliste Helena Drako bracht een aangrijpende versie van Schindlerslist van John Williams.  In de traditionals Amazing Grace en Danny Boy en Will you go to Flanders werd het orkest begeleid door de doedelzakken en drums van Ons Verlangen uit Beverst.

Bij het binnenkomen was er een kleine tentoonstelling in de foyer en de gangen van CC  De Werft met tekeningen, schilderijen, documentatie en veel poppies:  het symbool van 14-18: “in Flanders fields the Poppies blow”

Volgens goede traditie mochten we ook voor dit concert rekenen op de uitstekende begeleiding en ondersteuning van de technische dienst van CC De Werft.

Het publiek was ontroerd. Menig traantje werd weggepinkt.

 Alle generaties in de zaal en ook in Geel hebben wel herinneringen aan de Grote Oorlog. 

Graag uw steun en stem voor dit mooie  muzikale culturele project.