CP 2018: Geels Vocaal Ensemble: Mattheuspassie

Categorie: 
publieksprijs

De Mattheuspassie van J.S. Bach werd georganiseerd door Geels Vocaal Ensemble in samenwerking met het gemengd koor Egidius uit Beerse olv. An Willems, het kinderkoor "De Lambertijntjes" uit Beerse olv. Eva Vermeren, het professioneel orkest "Ensemble A" olv. Hans Cammaert en verscheidene professionele solisten.

Het geheel stond onder de kundige leiding van dirigent Eva Vermeren, die de artistieke leiding over het Geels Vocaal Ensemble sinds 2016 heeft overgenomen van Christiane De Maeyer en sindsdien het koor op een ambitieuze muzikale reis heeft meegenomen. Eva staat nog aan het begin van haar professionele dirigentencarrière, maar o.a. met deze productie bewezen dat ze heel wat in haar mars heeft.

De deelnemende koren zijn amateurkoren die dankzij de inbreng van de professionele solisten en het professionele orkest zichzelf hebben overstegen en dit dubbelkorig meesterwerk met orkest alle eer hebben aangedaan. De uitvoering werd gekenmerkt door een duidelijk muzikale visie van de dirigent. Eva heeft gekozen voor een zo authentiek mogelijke uitvoering met kleine bezetting, doorzichtige articulatie, flexibele barokke ritmiek in een passionele uitvoering. Geels Vocaal Ensemble heeft hier het dubbelkorig gedeelte voor zich genomen, versterkt in de koralen door het gemengd koor "Egidius" en door het kinderkoor "De Lambertijntjes" die in deel 1 van de passie de wondermooie koraalmelodie bovenop het geheel hebben gezongen. Geels Vocaal Ensemble heeft dan ook een tevreden publiek achtergelaten en zich opnieuw een ambassadeur voor de hoogstaande klassieke muziek getoond.

We mochten publiek van over heel Vlaanderen verwelkomen met bezoekers hoofdzakelijk uit Geel en ruimer de Kempen, maar ook uit de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Limburg, Vlaams-Brabant,het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Tenslotte wil Het Geels Vocaal Ensemble deze nominatie ook opdragen aan de werkers achter de schermen, in het bijzonder aan onze plots overleden secretaris Dirk Cerkaski die ons op 24 juli op 45-jarige leeftijd ontvallen is.

.