CP 2018: Reggae Geel 40 jaar

Categorie: 
publieksprijs

Reggae Geel ontstond in 1978 met een paar vrienden in het voormalige Café De Valk, onder de kerktoren van Geel. In den beginne was Reggae Geel een fuif met uitsluitend Reggae muziek en een 400 tal bezoekers. Vier decennia later is het geëvolueerd tot een tweedaags festival met 5 verschillende podia waar het kruim uit de reggae, ska, dub, dancehall en alle aanverwante genres komt optreden.

Reggae Geel is steeds consequent geweest in zijn programmatie en heeft steeds alle facetten van wat er op het vlak van cultuur leeft in Jamaica naar Geel willen brengen. Naast muziek brengt Reggae Geel ook steeds enkele beeldende en visuele kunstenaars naar het festival die ter plaatse hun kunstwerk maken of etaleren.

Ook het aspect ‘stand-up comedian’ komt meestal aan bod in de programmatie.

Daarnaast is er steeds een aangepaste randanimatie met bvb. een steelpanband die rondtrekt op het terrein en workshops (bvb. Nyabinghi drums). Voor de kinderen is er een speciale stand waar ze bvb. dreadlocks kunnen laten maken.

Op de Reggae Market vind je kleding, unieke sieraden, platen, muziekinstrumenten en bijzondere internationale kunst.

Ook aan de eetcultuur wordt gedacht. Je vind op het terrein eetstandjes met Jamaican food en ook Afrikaanse foodstands.

Reggae Geel is er trots op een officieel Fair Trade-festival te zijn.

Daarnaast heeft het festival de laatste jaren een succesvol afvalbeleid ingevoerd. Het afval wordt overal gesorteerd en bij het inleveren van plastic bekers ontvangen festivalgangers Reggae Geel- gadgets. De kringwinkel Zuiderkempen verzamelt petflessen in op het festival terrein.

Het gebruik maken van het openbaar vervoer wordt gestimuleerd ,Reggae Geel  zet gratis pendelbussen in vanaf station Geel naar de festivalsite en terug.  Fietsers krijgen vanuit de organisatie  een waardebon van de Wereldwinkel Geel.

Reggae Geel staat er op om zoveel mogelijk met verenigingen van Geel en omstreken te werken. Deze verenigingen krijgen hiervoor een vergoeding zodat ook zij hun jaarwerking kunnen optimaliseren.

Naast deze ondersteuning van de verenigingen heeft Reggae Geel ook een sociaal fonds waarbij verenigingen een toelage kunnen vragen om bepaalde projecten te realiseren.

Het festival gaat steeds door op het eerste weekend van augustus op de terreinen gelegen tussen de Malosewaver en de Zandstraat in Geel.